Kombi prevoz Beograd Dubrovnik

mydalmatia.com

Kombi prevoz Dubrovnik

Turistička agencija TERRA TRAVEL obaveštava svoje putnike da od 05.12.2017. obustavlja minibus transfere do Trebinja, Dubrovnika i Crnogorskog primorja.

Svakodnevno organizujemo transfere na relaciji Beograd – Dubrovnik – Beograd.

Turistička agencija TERRA TRAVEL organizuje svakodnevno provoz na relaciji Beograd – Dubrovnik i Dubrovnik – Beograd.

Dubrovnik

Dubrovnik (latinski: Ragusa) je grad smešten na Jadranskom moru, u južnoj Hrvatskoj. Ubraja se u jedan od najznačajnijih kulturnih i turističkih centara u celoj Jugoistočnoj Evropi. Poznat je po svom starom gradskom jezgru sa brojnim kulturnim i sakralnim spomenicima. Dubrovnik je i upravni centar Dubrovačko-neretvanske županije.

Pretpostavlja se da je Dubrovnik nastao u VII veku, ali prema nekim novim nalazima i saznanjima čak i znatno ranije. Ta nova saznanja baziraju se na pronalasku ostataka ruševina katedrale koja se je nalazila na mestu današnje katedrale. Od tog vremena Dubrovnik sve više izgrađuje svoju samostalnost i nezavisnost.Dubrovnik nije imao stalnu vojsku, već samo redare i stražu, a ako je bilo potrebno, uzimao je plaćenike. Dubrovnik doživljava svoj procvat u 16. st., Trguje se rudarskim,poljoprivrednim i stočarskim proizvodima, manufakturnom robom, solju i dr. Temelj privrednog razvoja Dubrovnika činili su pomorstvo i trgovina sa okolnim područjima (pogotovo srednjovekovnom Bosnom), ali i zanat. U Dubrovniku je najviše na ceni bila sloboda. Republika je imala svoju zastavu, grb i vojsku. Uspostavila je razgranatu mrežu diplomatskih i trgovačkih predstavništava u mnogim evropskim zemljama. Njihove interese na dvorovima evropskih vladara zastupaju poklisari, dok konzulati štite interese dubrovačkih pomoraca širom civiliziranog sveta.

Važan zaštitnik dubrovačke slobode bila je Španija, a najveći neprijatelj njenoj nezavisnosti i slobodi večiti konkurent – Venecija.
Dubrovačka Republika je nedugo nakon proglašenja nezavisnosti Sjedinjenih Američkih Država, zainteresirana za razvoj ekonomskih odnosa s tom velikom osamostaljenom državom, jednim svojim aktom uspostavila dijalog s vladom u Vasingtonu, što se tumači kao de facto priznanje nezavisnosti i uspostavljanje diplomatskih odnosa sa SAD.Istorija visokog obrazovanja u Dubrovniku je duga i započinje 1624. godine, kada su jezuiti osnovali “Collegium Rhagusinum”. Senat Dubrovačke Republike 1654. godine proglasuje ga javnim visokim učilištem na kojemu se izučavala umetnost i prirodne vrednosti. Na tom učilištu obrazovali su se mnogi Dubrovčani toga vremena, među njima I Ruđer Bošković, najpoznatiji dubrovački naucnik onoga vremena, koji je obrazovanje kasnije nastavio na poznatom “Collegium Romanum” u Rimu. U moderno doba, visoko obrazovanje u Dubrovniku počinje s Višom pomorskom školom, Fakultetom za vanjsku trgovinu i turizam i Pomorskim fakultetom.Do osnivanja dubrovačkog Veleučilišta i Sveučilišta visokoobrazovne institucije bile su u sklopu Sveučilišta u Splitu.

Dubrovnik je u svojoj istoriji imao bogatu pozorisnu tradiciju, brojne pisce, glumce i pozornice.Pozoriste povremeno svoja dela prikazuje u sklopu Dubrovačkih ljetnih igara te gostovanja u drugim gradovima.

Najposećeniji hrvatski grad je Dubrovnik u kojemu je 2011. godine boravilo 631 509 turista koji su u tome razdoblju ostvarili 2 344 426 miliona noćenja,Jedan od najlepših mediteranskih gradova, ali i vodeće hrvatsko kongresno središte, Dubrovnik je svake godine domaćin niza međunarodnih i domaćih stručnih skupova. Uz izuzetne prirodne lepote i očuvanost baštine, Dubrovnik je grad izuzetno bogate turističke ponude.Grad hotela, prelepe prirode, zavidnoga ekološkog standard,privlačan je turistima u svako godišnje doba.U prošlosti je bio Grad-Republika, uz Veneciju jedan od najpoznatijih kulturno-prirodnih središta na Mediteranu. Dubrovačke gradske zidine simbol su grada i motiv koji je Dubrovnik učinio poznatim širom sveta. Dubrovačke gradske zidine simbol su grada i motiv koji je Dubrovnik učinio poznatim širom sveta.

Zidine su simbol Dubrovnika i atrakcija koja se ne propušta, što zbog istorijskog značenja i lepote, što zbog spektakularnih pogleda koji se s njih pružaju. Opasan svojim prepoznatljivim zidinama dugim gotovo dva kilometra, Dubrovnik je prema mnogima, jedan od najlepših i najpopularnijih gradova .
Dubrovnik je jedna od najpoznatijih turističkih destinacija na Mediteranu koja opravdano nosi ime Biser Jadrana. Svaki kamen u Dubrovniku odiše brojnim istorijskih pričama ispričanim na savremen način.Istorijske zidine, uske kamene uličice u kojima se na svakom koraku nalaze brojne znamenitosti, kulturne manifestacije i vrhunska gastronomska ponuda daju posebnu čar ovom gradu muzeju. Jednostavno, Dubrovnik se rečima ne može opisati,Dubrovnik jednostavno treba posetiti.

Podelite:
Dubrovnik
5°
clear sky
humidity: 93%
H 9 • L 5
12°
Wed
13°
Thu
14°
Fri
11°
Sat

Aktuelno

  • Dubrovačka Regija 2019- Peskovite plaže ove regije egzotične lepote i otvoreno more izloženo strmim obalama sa moćnim liticama, svrstavaju je…
  • Hotel Palisad Hotel Palisad Zimski Paketi 2019- Poznati turistički centar koji ima stogodišnju tradiciju, ime je dobio po zlatnim borovima koji su kao prirodna…
  • Hotel & Spa Idila Promo Zima 2019- Poznati turistički centar koji ima stogodišnju tradiciju, ime je dobio po zlatnim borovima koji su kao prirodna…
  • mariborsko-pohorje Mariborsko Pohorje Specijalna Ponuda 2019- Na severo-istočnim padinama Pohorja, koje kao da dodiruju Maribor, smestio se skijaški centar Mariborsko Pohorje, čiji je…
  • Golte Specijalna Ponuda- Skijalište Golte smešteno je u srcu planina, na visoravni od 1.250 do 1.573 mnv, sa koje se…
  • Hotel Omorika 2019- Tara je jedna od najlepših planina u Srbiji, a klimatski uslovi pogoduju lečenju bronhijalne astme, hroničnog bronhitisa,…
mydalmatia.com