Kombi prevoz Beograd - Crna Gora

 
Obaveštavamo cenjene putnike da turistička agencija Terra Travel do kraja letnje sezone neće imati polaske do gradova u Crnoj Gori.

Crna Gora je suverena država u južnoj Evropi, koja leži na obali Jadranskog mora na Balkanskom poluostrvu. Graniči se na istoku i sjeveroistoku sa Srbijom, na zapadu i severozapadu sa Hrvatskom i Bosnom i Hercegovinom (Republikom Srpskom) i na jugu i jugoistoku sa Albanijom. Na jugozapadu je Jadransko more deli od Italije. Glavni grad i ujedno najveći je Podgorica, dok Cetinje ima status prestonice.

Preteče današnje Crne Gore su srednjovjekovne kneževine Duklja i Zeta. Crna Gora je tokom turske vladavine imala neku vrstu autonomije, a nezavisnost od Turske joj je potvrđena na Berlinskom kongresu 1878. godine. Od 1918. bila je deo sve tri Jugoslavije. Na referendumu održanom 21. maja 2006. godine građani Crne Gore su izglasali nezavisnost u odnosu na državnu zajednicu Srbiju i Crnu Goru sa ukupno 55,54% glasova. Nezavisnost je proglašena 3. juna 2006. godine. Dana 28. juna 2006. Crna Gora je postala 192. članica Ujedinjenih nacija, a 11. maja 2007, 47. članica Saveta Evrope.

Crna Gora je članica Ujedinjenih nacija, Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju, Saveta Evrope i Unije za Mediteran. Takođe je kandidat za članstvo u Evropskoj uniji od 2010, a članica NATO-a je od juna 2017. godine.

Podelite:
Letsgotomontenegro