Manastiri Ćelije – Lelić – Jovanja

Manastir Ćelije
iStock

Dan Prepodobnog Ave Justina Ćelijskog

„ZA JUSTINA POPOVIĆA KAŽU DA JE BIO “SKRIVENA SAVEST CELE SRPSKE PRAVOSLAVNE CRKVE I NARODA”, I JEDAN OD NAJVEĆIH PODVIŽNIKA, MISLILACA, BOGOSLOVA I DUHOVNIKA …“

PROGRAM PUTOVANjA:

1. Dan : BEOGRAD – ĆELIJE – LELIĆ – JOVANjA – BEOGRAD
Polazak iz Beograda u 06.00 časova. Dolazak u manastir Ćelije oko 08:00, prisustvo Sv. liturgiji posvećenoj Prepodobnom ocu Justinu. Kratki odmor uz manastirsko posluženje.
Nastavak putovanja do Manastira Lelić. Obilazak manastira, poklonjenje moštima Sv. vladike Nikolaja Velimirovića. Poseta grobu Blaženopočivšeg igumana Avakuma.
Odlazak do manastira Jovanja. Agape i beseda kod oca Mihaila.
Povratak u Beograd u ranim večernjim satima. Kraj svih usluga.

CENA UKLjUČUJE:
prevoz autobusom turističke klase (klima, audio i video oprema) na naznačenoj relaciji
usluge pratioca grupe
troškove organizacije putovanja

CENA NE UKLjUČUJE:
Individualne troškove putnika

OPIS MANASTIRA:

Manastir Ćelije

Manastir Ćelije

Nastanak manastira, po narodnom predanju, vezuje se za kralja Dragutina, koji je od 1282. do 1316. godine upravljao ovim krajevima kao Sremski kralj. Podignut je na proplanku kraj rečice Gradac. Živopisna priroda učinila ga je skrivenim i izdaleka nevidljivim. Ipak u vreme robovanja pod Turcima, svetinja je više puta paljena, ali je i obnavljana trudom vernih.

U vreme Karađorđevog ustanka 1804. godine dahije su posekle među prvima kneza Aleksu Nenadovića i vojvodu Iliju Birčanina čiji se grob nalazi u porti manastira, a zajedno sa njima i arhimandrita Rafailo, poznatijeg u narodu kao Hadži – Ruvim, koji su mučenički postradali za veru Hristovu. Manastirski konaci su služili kao vojna bolnica sve do pada Karađorđeve Srbije. U 19. veku u manastiru Ćelije je osnovana Osnovna škola, među prvima u Srbiji pod Milošem Obrenovićem.

U ovoj školi Sveti Vladika Nikolaj Velimirović je “prvi bukvar učio”, i Ćelije celog života u srcu nosio kao “prvu ljubav” prema Bogu i rodu. U sabornom hramu koji proslavlja Svete Arhangele Mihaila i Gavrila počivaju mošti Ave Justina Ćelijskog, znamenitog teologa, velikog duhovnika, filosofa, besednika, isposnika, molitvenika, neiscrpne riznica duha i mudrosti, profesora Teološkog fakulteta, koga je komunistički režim 1946. godine uklonio sa katedre. Svoj mir Ava Justin pronašao je u manastiru Ćelije u kome se i upokojio na Blagovesti 1979. godine.

Rodu pravoslavnom ostavio je obimno, čudesno i bogonadahnuto delo teološkog, filosofskog i bogoslužbenog karaktera u obimu od 33 toma, kao i 12 tomova “Žitija Svetih” (prvi put priređenih na srpskom jeziku).

Manastir Lelić

Manastir Lelić

Nalazi se u istoimenom selu udaljen 11 km od Valjeva. Zadužbina je Svetog vladike Nikolaja Velimirovića i njegovog oca Dragomira koji je poklonio zemljište. Vladika Nikolaj je teologiju završio u Beogradu, doktorirao u Bernu, da bi ubrzo doktorirao i filozofiju u Oksfordu. Po povratku sa studija zamonašio se u manastiru Rakovica 1909. godine.

Izabran je za episkopa žičkog 1919. godine da bi naredne bio hirotonisan za episkopa ohridskog. Posle Drugog svetskog rata i zarobljeništva u nemačkom logoru Dahau, ostao je u tuđini i upokojio se u Pensilvaniji (SAD) 1956. godine. Njegovo prvo počivalište bio je manastir Svetog Save u Libertvilu. Početkom maja 1991. godine njegovi zemni ostaci preneti su u domovinu, u njegov rodni kraj – Lelić.

Novosagrađena crkva građena od kamena, cigle i sige je moravskog stila. Najpre je bila parohijska, da bi na predlog vladike Lavrentija 1996. godine vaspostavljen manastir. Freskopis crkve urađen je po ideji samog vladike Nikolaja, i na njemu dominira scena Strašnog suda. U porti je i mala kapela kao i muzej posvećen vladiki Nikolaju. Ovaj istaknuti teolog, bio je vrstan intelektualac i plodan pisac, sa preko 20.000 napisanih strana.

Zaslužan je za obnovu srpskog crkvenog besedništva. Kao jednog od najumnijih i najmudrijih teologa Srpske pravoslavne crkve, s pravom su ga nazvali Srpski Zlatousti. Celebne mošti Svetog Nikolaja Žičkog danas počivaju u njegovoj zadužbini posvećenoj Svetom Nikolaju Mirlikijskom.

Manastir Jovanja

Manastir Jovanja

Nalazi se u selu Zlatarić kraj Valjeva (7km), na putu za Poćutu i Bajinu Baštu i posvećen je rođenju Sv. Jovana Krstitelja. Crkva manastira Jovanja podignuta je najverovatnije krajem 15. ili početkom 16. veka.

Sama crkva je jednobrodna građevina sa kubetom koje nose prislonjeni lukovi sa severne i južne strane, oslonjeni na pilastre, a sa istočne i zapadne strane polukružni svodovi. Apsida je polukružna i zasvedena. Dve kasnije prizidane priprate zasvedene su bačvastim drvenim svodom. Malena crkva, oblikom osnove pripada uprošćenom raškom tipu.

Na južnoj strani porte izgrađena je spomen česma, severnoistočno od crkve zvonik, već dotrajao, drvene sobrašice, a na zapadnoj strani parohijski dom.

Stariji živopis crkve je obnavljan nekoliko puta. Po svojoj monumentalnosti izdvaja se kompozicija Hristovog Raspeća na severnom zidu. Predstava Blagovesti nalazi se na istočnom luku na prostoru ispod kubeta, a značajno oštećena freska Krštenje Hristovo, na južnom zidu. Manastir je ikonopisao Longin Dečanac, najpopularniji srednjevekovni freskopisac.
U izgradnji je i prošireni manastirski konak.

NAPOMENA:
Od parkinga do manastira Ćelije pešači se oko 2 km u jednom pravcu, asfaltnim putem, u dolasku nizbrdo a u povratku
uzbrdo. Molimo Vas ponesite adekvatnu obuću.

Način plaćanja:
• 40% prilikom rezervacije, ostatak deset dana pre putovanja
• Platnim i kreditnim karticama Banke Inteze na rate bez uvećanja ( visa, maesto, master, dina)
• Uplatom na tekući račun agencije na osnovu izdatog predračuna

Kalkulacija za prevoz turističkim autobusom je rađena za najmanje 45 plativih putnika.
Kalkulacija za prevoz turističkim minibusom je rađena za najmanje 15 plativih putnika.
Usled nedovoljnog broja putnika, organizator putovanja ima pravo otkaza putovanja, najkasnije 5 dana pre termina polaska.

Organizator putovanja Turistička agencija Terra Travel d.o.o., Licenca OTP 94/2013, OUP od 25.01.2019.
Polisa za osiguranje garancije putovanja, br. 300061027 od 25.01.2019. – 01.10.2019. DDOR Novi Sad, Novi Sad

Program putovanja br. 1, od 06.05.2019.

Foto:
Manastir Ćelije, Jovanja: Wikimedia, Vanilica

Podelite:

Izdvojili smo za Vas

Kontaktirajte nas

Telefoni: 011 4048-324, 011 4048-325, 011 4048-326
Dežurni telefon: +381 64 802 66 89
E-mail: aranzmani@terratravel.rs

Upit za ponudu

Upit za ponudu

Popunjavanjem ove forme Vaši privatni podaci (ime, prezime, e-mail adresa, broj telefona) biće sačuvani u našoj bazi podataka radi lakše i brže komunikacije sa Vama. Za detaljnije informacije o tome kako čuvamo i štitimo Vaše privatne podatke posetite našu stranicu "Politika privatnosti".
Pročitao sam i saglasan sam sa "Politikom privatnosti"


ili nas pozovite na +381 64 802 66 89