Šumadijski put vina

Vinograd
Pexels

OBILAZAK VINARIJA ALEKSANDROVIĆ / ARSENIJEVIĆ / TRIŠIĆ / kompleks zadužbine Kralja Petra I Karađorđevića / Karađorđev vajat / ručak / degustacije / polasci svakog vikenda /

Oplenački kraj je od davnina poznat po rodnim vinogradima i vrhunskim vinima ovog kraja.

Osunčane padine, struktura zemljišta, povoljna klima i ruža vetrova su prirodna blagodet koja je pretočena u najkvalitetnija vina Vinarija Aleksandrović i Arsenijević smeštenih u selu Vinča, ispod Oplenca. U okolini Obrenovca nalazi se je još jedna vinarija Trišić koja se ističe svojim trudom i kvalitetom vina koje proizvodi.

Program putovanja

U PRIPREMI

Opis i aktivnosti

U tzv. Karađorđevom gradu, ostacima utvrđenja iz Prvog srpskog ustanka, posetićemo muzej posvećen ustaniku i njegovim učesnicima. Odmah do muzeja nalazi se i stara crkva, Karađorđeva zadužbina i u njoj prelepo rezbaren ikonostas, rad mijačkih majstora iz Makedonije.

Crkva Svetog Đorđa koja je istovremeno i mauzolej kraljevske porodice Karađorđević dominira svojim položajem na samom vrhu Oplenca, okružena lepo uređenim parkom i šumom. Ova petokupolna crkva zaista ostavlja bez daha. Izgrađena je u vizantijskom stilu i obložena belim venčačkim mermerom. Jedinstvena je po tome što je prekrivena mozaicima (40 miliona kockica u 15,000 nijansi). Među mozaicima su i kopije najlepših fresaka iz 60 srpskih manastira, 725 kompozicija sa 1500 figura, što je čini pravom antologijom srpskog srednjevekovnog fresko slikarstva.

Posebnu čar čini raskošna kripta sa ostacima 25 članova porodice Karađorđević među kojima i Kralja Petra II, poslednjeg srpskog kralja, čije su mošti nedavno donete iz Amerike.

Obavezna poseta rodnoj kući Petra I Oslobodioca u kojoj se danas nalazi muzej galerija sa postavkama vezanim za život ove dinastije. Deo sačuvane kolekcije čine i predmeti od neprocenjive vrednosti.

Petrova kuća

Porodica Aleksandrović se više od sto godina bavi vinogradarstvom i vinarstvom. Do početka II svetskog rata imali su 30.000 čokota i od početka je blisko sarađivala sa vinogradarima i vinarima kraljevih podruma. Divan primer očuvanja tradicije pokazao je dvorski podrumar Živan Tadić koji je posle II svetskog rata emigrirao u Kanadu. Kada je 1992. godine saznao da porodica Aleksandrović obnavlja vinarsku tradiciju oplenačkog kraja, poslao je u Vinču originalnu recepturu – sortni sastav Trijumfa, najboljeg vina kraljevih podruma koje se pre II svetskog rata pilo na skoro svim evropskim dvorovima.

Danas vinarija Aleksandrović za proizvodnju svojih vrhunskih vina koristi 75ha sopstvenih vinograda zasađenih visokokvalitetnim sortama grožđa. Njihov imperativ u proizvodnji vina je kvalitet zbog čega je vinarija Aleksandrović dobitnik velikog broja medalja za kvalitet na najvećim svetskim takmičenjima što i čini da je vinarija Aleksandrović danas lider u proizvodnji vrhunskih vina u Srbiji.

U Vinči, nedaleko od Topole, čije ima potiče od rimskog Vincea koje nam jasno govori o tome čime se stanovništvo od davnina bavilo, na šumadijskom putu vina nalazi se i vinarija Arsenijević. Porodičnu tradiciju u kojoj se generacijama unazad bave uzgajanjem vinove loze i spravljanjem kvalitetnog vina, nastavljaju mladi naraštaji spojem iskustva i savremene tehnologije. Njihova vina polako pronalaze svoje mesto kod potrošača istančanog ukusa, a ispunjavaju početnu misiju da prozivode kvalitetna vina u kojima se uživa svim čulima.

Etno krčma i vajat “Karađorđev vajat” smešteni su na brdu iznad Orašca. Ovo je prvo etno selo podignuto u Šumadiji a prve goste primili su ovde 2003. Odlična hrana pripremljena po tradicionalnim receptima, čist vazduh, nadmorska visina od 380 m i predivni šumadijski pejzaži, odmoriće vaše oči i dušu.

Vinarija Trišić se nalazi u okolini Obrenovca, u Vraniću. Gospodin Trišić je uspešni privrednik koji se poslednjih godina posvetio vinogradima iskoristivši zemlju-zaostavštinu svojih predaka na jednom lepom bregu sa koga se kao na dlanu vidi i jug i sever Srbije. Uživajući u tom pogledu, blagom pirkanju vetra koji stalno provetrava vinograde, posvećuje sve više vremena i pažnje vinima od kojih se ističe kaberne.

Mapa putovanja

Podelite:

Izdvojili smo za Vas

Kontaktirajte nas

Telefoni: 011 4048-324, 011 4048-325, 011 4048-326
Dežurni telefon: +381 64 802 66 89
E-mail: aranzmani@terratravel.rs

Upit za ponudu

Upit za ponudu

Popunjavanjem ove forme Vaši privatni podaci (ime, prezime, e-mail adresa, broj telefona) biće sačuvani u našoj bazi podataka radi lakše i brže komunikacije sa Vama. Za detaljnije informacije o tome kako čuvamo i štitimo Vaše privatne podatke posetite našu stranicu "Politika privatnosti".
Pročitao sam i saglasan sam sa "Politikom privatnosti"


ili nas pozovite na +381 64 802 66 89