Kombi prevoz Beograd - Hilandar

 

Uranopolis (Hilandar)

Terra Travel organizuje svakodnevni kombi prevoz na relaciji Beograd – Uranopolis (Hilandar).

Poluostrvo Atos je istočno poluostrvo Halkidikija, poznatije kao “Sveta Gora”. Po zakonu, samo je muškarcima dozvoljen pristup na tlo Svete Gore, koja predstavlja utočište i dom za mnoge iskušenike, pohodnike i monahe. Ovo sveto mesto čini 20 manastira, uključujući jedan srpski, bugarski i ruski manastir.

Najveći broj manastira izgrađen je na samim obalama Sv. Gore, i u kombinaciji sa prirodom oko njih stvoriće sliku koja će Vas svakako ostaviti bez daha.

Uranopolis se nalazi na istočnom prstu Halkidikija, na samoj granici sa Svetom Gorom, a odavde polaze i trajekt i brodići ka svetogorskim lukama Jovanjica i Dafni – za poklonike, muškarce, kao i brojni turistički brodići koji obilaze oko poluostrva a na koje se mogu ukrcati i pripadnice ženskog pola.

Iako bi se za Uranopolis lako moglo reći da je uglavnom tranzitno mesto – gde se dođe na jednu noć, prespava, ode na Svetu Goru i zatm po povratku seda u kola i ide negde drugde, ipak, kada se situacija pažljivije posmatra, vidi se da veliki broj turista dolazi baš ovamo.

Šta je sve potrebno za posetu Hilandaru?

Da bi se došlo na Svetu Goru, potrebno je da prethodno tražite i dobijete blagoslov za posetu i boravak u manastiru, a zatim na dan dolaska preuzmete dozvolu za boravak na Svetoj Gori – DIAMONITIRION (ΔΙΑΜΟΝΗΤΉΡΙΟN).

TRAŽITE BLAGOSLOV ZA POSETU MANASTIRA I REZERVACIJU SMEŠTAJA

Obratite se na e-mail adresu pilgrims@hilandar.org koja se koristi isključivo za komunikaciju sa poklonicima radi posete manastira. U dopisu ćete, osim molbe za blagoslov radi posete Hilandara, navesti i sledeće:

 • Prezime i ime
 • Broj pasoša (NE TREBA SLATI FOTOKOPIJU PASOŠA)
 • Zanimanje (nije obavezno, ali je poželjno jer učenici, studenti, sveštenstvo i monaštvo, plaćaju jeftinije diamonitirion)
 • Datum dolaska u Hilandar (ukoliko ste dobili blagoslov za posetu još nekog svetogorskog manastira, pre manastira Hilandara, u tom slučaju treba navesti osim prethodnog i datum ulaska na Svetu Goru)
 • Telefon za kontakt (zbog eventualnog dogovaranja, u slučaju da brod zbog nevremena ili nekog drugog razloga toga dana ne saobraća, telefon treba da bude uključen po dolasku u Uranupolis)

Najava posete manastira je neophodna zbog ograničenih smeštajnih kapaciteta. Prebivanje i kampovanje van manastira nisu dozvoljeni. Za pojedince se odobrava uglavnom jedno, a izuzetno dva noćenja, dok se za posete većih grupa odobrava isključivo jedno noćenje.

Za posetu većih grupa manastiru potrebno je javiti se u drugoj polovini decembra, kako bi se mogao napraviti plan za narednu godinu i izvršiti rezervacija mesta. Za pojedinačne i posete manjih grupa potrebno je izvršiti najavu najmanje dva meseca ranije.

Po prijemu molbe za blagoslov radi posete manastira Hilandara, gostoprimac će, ukoliko je u mogućnosti, rezervisati smeštaj i dati blagoslov za posetu manastira. Ukoliko nije u mogućnosti da rezerviše smeštaj u terminu koji je tražen, ponudiće neki od prvih sledećih slobodnih termina.

REZERVIŠITE KARTU ZA BROD

Preporuka manastira Hilandara i brodske kompanije je da se u toku letnje sezone koristi pravac iz Jerisosa. Putnike prevozi moderan, brzi brod (gliser) sa oko 120 mesta. Cena karte je oko 10,5€. Karte koje su unapred rezervisane kupuju se na samom brodu.

Dozvole za ulazak na Svetu Goru se podižu i plaćaju ispred broda. Donosi ih službenik svetogorske pokloničke kancelarije. Ukoliko zbog loših vremenskih prilika brod iz Jerisosa ne plovi (to se po pravilu ne može znati do samog jutra na dan polaska), rezervacija važi za brod iz Uranopolisa.

Detaljnije informacije kao i rezervaciju karata možete pogledati na zvaničnom sajtu Hilandara

OBEZBEDITE DOZVOLU ZA ULAZAK NA SVETU GORU (DIAMONITIRION)

Diamonitirion izdaje Sveštena epistasija Svete Gore (izvršni organ Sveštene opštine – institucionalizovane zajednice svih 20 svetogorskih manastira) preko svoje pokloničke kancelarije.

Posle davanja blagoslova i rezervacije smeštaja, gostoprimac manastira Hilandara najavljuje vašu posetu za dogovoreni datum Pokloničkoj kancelariji Svete epistasije Svete Gore u Uranupolisu, u kojoj na dan ulaska na Svetu Goru, uz novčanu nadoknadu, možete podići diamonitirion.

Poklonička kancelarija se nalazi na samom ulazu u naselje, sa desne strane, ispod benzinske pumpe, a uz veliki javni parking sa naplatom (gde inače možete i parkirati vozilo za vreme boravka na Svetoj Gori).

Ukoliko se ulazi iz pravca Jerisosa, diamonitirione pred brod donosi službenik kancelarije i na licu mesta se podižu i plaćaju.

Podelite:

Ukratko

Sveta carska srpska lavra Hilandar se nalazi na Svetoj Gori Atos ( Άγιον Όρος, Agion Oros), autonomnoj monaškoj zajednici u severnoj Grčkoj, na istočnom kraku poluostrva Halkidiki.
Hilandar je četvrti po redu u hijerarhiji svetogorskih manastira i jedan od najznačajnijih duhovnih i kulturnih središta srpskog naroda.
Osnovali su ga na ruševinama starijeg manastira 1198. godine monasi izuzetnog ugleda, bivši veliki župan Stefan Nemanja (1166 – 1196) i njegov najmlađi sin Rastko, isti koji su stvorili samostalnu srednjovekovnu državu i autokefalnu Srpsku crkvu.

Foto

Hilandar Hilandar Hilandar Hilandar Hilandar Hilandar

Minibus prevoz Beograd - Zlatibor

Pored prevoza na relaciji Beograd - Hilandar, Terra Travel organizuje i prevoz do Zlatibora. Kombi prevoz na relaciji Beograd - Zlatibor se obavlja svakodnevo a satnicu polaska i povratka određujemo u dogovaramo sa Vama.

Turistički aranžmani

 • Bajina Bašta Bajina Bašta – Perućac 2022 - Tara je jedna od najlepših planina u Srbiji, i nalazi se na nadmorskoj visini od 1000 m…
 • Villa Breg Hotel Villa Breg 2022 - Smešten u podnožju Vršačkih planina, sa kojih se spušta svež vazduh šuma i dah vinograda, ovaj grad…
 • Jelen Salaš 2022 - Oslobodite se stresa na Jelen salašu i uživajte u seoskom ambijentu.
 • Hotel Stara planina Stara planina – paketi 2022 - Prirodne karakteristike Stare planine pogodne su i za planinarenje, letenje zmajem i paraglajderom, ribolov, sakupljanje lekovitog i…
 • Hotel Stara planina Stara planina 2022 - Stara planina je najveća planina u istočnoj Srbiji, visokoplaninski masiv koji se prostire kao prirodna granica prema…
 • Stara planina – Hotel Babin zub 2022 - Babin zub je jedan od vrhova Stare planine i nalazi se na 1780 m nadmorske visine.
iStock